Anna

Ets cooperant d’una ONGD i fa 15 dies que t’has incorporat a un projecte a Zamunda, zona que fa uns mesos va patir una terrible inundació que va provocar una greu crisi humanitària. El govern local i ONGs d’arreu del món estan fent molts esforços per reconstruir les zones afectades. Estan arribant grans quantitats de medicaments que cal classificar i distribuir. Tu ets la persona responsable de l’organització i distribució dels medicaments que arriben d’arreu del món.

Pas 1: Posa’t en situació

Davant teu, al consultori, hi ha una sala plena de caixes de medicaments amuntegades i desordenades provinents de donacions de medicaments que s’han fet des de molts països del món.

Pas 2: Aprèn sobre donacions adequades

Per a fer una donació adequada no serveixen tots els medicaments. Cal seguir les Directrius de l’OMS (Organització Mundial per a la Salut):

1- Han d’estar inclosos en la llista de medicaments essencials del país receptor.

2- És necessari que els medicaments tinguin una data de caducitat que permeti el seu ús després d’un any de la seva arribada al país de destinació.

3- Les etiquetes dels medicaments han d’estar escrites en un idioma comprensible per a qui ho rep, i han d’incloure el nom genèric, la fórmula farmacèutica, la composició, el nom del fabricant, la data de caducitat i advertències d’ús.

4- Han d’enviar-se en envasos d’ús hospitalari i de gran cabuda, que són més econòmics i fàcils de moure.

5- Han d’estar empaquetats en caixes sòlides i incloure un llistat del contingut.

Quantitat Fàrmacs Presentació Caducitat Indicacions
500 envasos Antifeb Càpsules 01/2017 Febre
300 envasos Laxantum Supositori 08/2018 Restrenyiment
250 envasos Lentinet Líquid 05/2016 Desinfectant lents contacte
700 envasos Estimulfam Comprimit 04/2018 Anorèxia
200 envasos Colircusin Líquid 12/2015 Conjuntivitis
500 envasos Sunshine Crema 04/2016 Protector solar
50 envasos Inhalator Aerosol 01/2016 Asma
500 envasos Protect Càpsules 06/2017 Protector estómac
300 envasos Cucsan Líquid 05/2016 Antiparàsit
100 sobres Sueoral Sobres 12/2017 Diarrea
600 envasos Aumentinine Comprimit 08/2016 Infeccions bacterianes
500 envasos Depresine Comprimit 12/2017 Depressió
400 envasos Lipograsone Comprimit 05/2018 Reducció greix corporal
950 envasos Supertens Comprimit 09/2017 Tensió arterial elevada

Pas 3 : Reflexiona

Davant d’aquesta situació, quines són les dificultats que trobaràs per desenvolupar la teva feina? Classifique els medicaments rebuts. Quins són

Pas 1: Posa’t en situació

Has començat el procés de classificació dels medicaments (feina que t’ocuparà un parell de setmanes com a mínim, temps durant el qual no podràs distribuir cap medicament) i estàs comprovant que, a part dels problemes de classificació, hi ha pocs medicaments per a les malalties pròpies del país.

Pas 2: Aprèn sobre malalties oblidades

1.- Segons dades de diverses ONGD entre el 75% i el 95% dels medicaments sobrers que es volen donar han de ser eliminats directament perquè no són vàlids. Del percentatge restant, al voltant d’un 70% són medicaments per al tractament de malalties cròniques de la tercera edat, mentre que els productes farmacèutics que més es demanden als països empobrits són els més absents del material recollit.

2.- Hi ha “malalties oblidades” que afecten milions de persones als països empobrits però per als qui la indústria farmacèutica no investiga. La més coneguda és la malària o paludisme. Cada any s’infecten més de 200 milions persones al món i al voltant d’uns 3.300 milions de persones, la meitat de la població mundial, estan exposades a aquesta malaltia parasitària transmesa per un mosquit. El 90% de totes les morts causades per paludisme es produeixen a l’Àfrica, afectant majoritàriament a nens i nenes menors de 5 anys. Es calcula que cada minut mor al món un infant degut al paludisme.

Pas 3 : Reflexiona

Creieu que els medicaments que hi ha a la capsa són realment els medicaments necessaris? Per què creieu que
no hi ha tractaments per a les malalties oblidades?

Pas 1: Posa’t en situació

Finalment, un mes després de rebre els medicaments donats, has acabat la feina de classificació i triatge. Has descobert que només una petita part dels medicaments eren útils. Ara et planteges què cal fer amb la resta.

Pas 2: Aprèn sobre els medicaments com a residu

A casa nostra, quan tenim medicaments caducats o que ja no utilitzem, acostumem a llençar-los a les escombraries o cedir-los per a la seva donació.

Llençar-los a les escombraries comporta riscs ecològics i sanitaris. Un medicament usat o caducat s’ha d’eliminar d’una manera concreta. A casa nostra, la llei 10/98 estableix el procediment segur a través del qual s’han de destruir els medicaments que portem als Punts SIGRE de les farmàcies.

Per contra i deguta la manca d’infraestructures especialitzades, als països empobrits és una pràctica habitual que els medicaments no usats acabin als abocadors, controlats o incontrolats, o que s’incinerin de manera inadequada. Això comporta riscs per a la salut i per al medi ambient, especialment si les restes de medicaments contaminen els abastadors d’aigua, les fonts, les clavegueres o si acaben sent consumits o venuts després de ser recuperats dels abocadors.

Pas 3 : Reflexiona

En cas que no tingueu la infraestructura necessària per eliminar correctament els medicaments, què creus que pots fer?


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com