Fathia

Des de ja fa bastant temps et vas trobant malament i, arrel d’algunes petites malalties i infeccions, la metgessa del dispensari va sospitar i va decidir fer-te la prova del VIH/sida. El resultat ha estat positiu. Encara ets molt jove, tot just has fet 15 anys, i aquesta malaltia que desconeixes et canviarà molt la vida.

Pas 1: Posa’t en situació

Ara tens cada dia més símptomes, que de fet desconeixes, i un nou munt de problemes. Vius a Moçambic, un dels països més pobres de la terra, i has de treballar per ajudar a tirar endavant la família. Ara degut a la malaltia, tothom et rebutja.

Pas 2: Aprèn sobre el VIH als països empobrits

Mentre que en el nostre entorn i també en alguns països amb alts nivells d’infecció per VIH, els contagis i les morts per la sida han anat disminuint progressivament, a molts d’altres, encara el nombre de noves infeccions i de morts són molt alts.

Des que es van detectar els primers casos de sida l’any 1980, la malaltia ha matat més de 25 de milions de persones al món, el 95% en països empobrits.

Segons l’OMS, hi ha al món 34 milions de persones infectades per la sida, la gran majoria en països d’ingressos baixos, sent l’Àfrica subsahariana la zona del món més afectada, on 1 de cada 20 persones adultes viuen amb el VIH, és a dir el 69% de totes les persones seropositives del món. Així i tot, l’any 2011, només 8 milions de persones que vivien en països empobrits rebien tractament. Hi ha l’objectiu internacional que el tractament arribi a 7 milions més de persones, l’any 2015.

Entretant, la sida és la causa principal de l’empobriment i la manca de desenvolupament dels països del Sud, ja que afecta a tots els sectors: sanitari, econòmic, social, educatiu…

Pas 3 :Reflexiona

Quines conseqüències creieu que té la sida ens alguns països de l’Àfrica a nivell econòmic i familiar? Creieu que una persona malalta de sida a casa nostra s’enfronta a les mateixes dificultats? A nivell social, creieu que la sida té les mateixes conseqüències al Nord que al Sud?

Pas 1: Posa’t en situació

La metgessa t’ha dit que has de començar a prendre un tractament amb antiretrovirals de manera immediata, doncs la teva salut s’està deteriorant ràpidament. Tens un greu problema, perquè el tractament té un preu tan elevat que no el pots pagar.

Pas 2: Aprèn sobre l’accés a medicaments

A Catalunya el tractament amb antiretrovirals, com el de la major part de malalties, està cobert per la seguretat social. En canvi, en molts altres països la medicació d’un any suposa el salari d’una persona durant, com a mínim, 6 mesos. Tenint en compte a més, les despeses necessàries per mantenir una família, seguir altres tractaments, etc, és pràcticament inviable poder-se aconseguir tota la medicació.

Un exemple, a Uganda el tractament recomanat contra la malària, fora del sistema nacional de salut, equival a la despesa familiar mitja de 62 dies de menjar. FONT: MMV, 2008

Pas 3 : Reflexiona

Quins penseu que són els principals factors que dificulten l’accés als medicaments essencials? Creieu que és únicament una qüestió econòmica?

Pas 1: Posa’t en situació

La teva salut s’ha deteriorat de manera evident. Han sorgit complicacions perquè has patit infeccions oportunistes associades a la sida. Una ONGD t’està proporcionant els antiretrovirals que necessitaves, gràcies a la importació de medicaments genèrics. Tot i això, quan s’acabi l’ajut de l’ONGD tornaràs a tenir problemes perquè també els medicaments genèrics tenen un cost que no pots assumir.

Pas 2: Aprèn sobre medicaments genèrics i essencials

Els medicaments genèrics tenen la mateixa eficàcia, seguretat i qualitat que el medicament “de marca”, però el seu preu és entre un 20% i un 90% més econòmic. S’identifiquen perquè duen el nom de la substància que el composa seguit de les sigles EFG (Especialitat Farmacèutica Genèrica) i del nom del laboratori farmacèutic que el fabrica. Només poden fabricar-se un cop ha vençut la patent del medicament “de marca”.

Cal no confondre els medicaments genèrics amb els medicaments essencials. Aquests són els que cada país necessita per satisfer les necessitats pròpies de salut de la seva població i que han d’estar disponibles i ser accessibles a tothom.

Pas 3 : Reflexiona

Els medicaments genèrics són una possible solució per afavorir l’accés als medicaments? Hi ha altres accions a emprendre? Creieu que la Fatiha ho té fàcil? Us atreviu a fer un pronòstic?


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com